Standaard tekst voor de HEADER BUBBLE!

 

 

klik hier voor de persoonskaart van Willem Boot

krantenknipsel
tekst:MAARSSEN – JAN DORRESTEYN EN WIM BOOT hebben gisterenavond tijdens de dodenherdenking namens het verzet een krans gelegd bij het monument in het park Goudestein in Maarssen. Burgemeester d’Hondt legde een krans namens de gemeente. Net als vorig jaar waren ook nu weer vele jongeren aanwezig, die vele bloemen legden rondom het monument. Het Maarssen Fanfare Corps luisterde de plechtigheid op met koraalmuziek. In Tienhoven vond de herdenking plaats bij de molen ‘De Trouwe Waghter’.

over Willem

Willem was een van eerste mensen die in het begin van de tweede oorlog in verzet gingen tegen de Duitsers later werden ze ondergebracht bij de KP onder leiding van Ab Degen welke de leiding heeft gehouden tot vlak voor de bevrijding toen het voor hem zo gevaarlijk werd dat hij zelf moest onder duiken.

Willem zorgde vooral voor de onderduikers en daar moest voor eten worden gezorgd hij ging samen met Willem Manuel de boer op om te zoeken wie er betrouwbaar was en ze begonnen bij de boer te vragen om een snee brood omdat ze zogezegd dagen niets hadden gegeten nou dan werden ze vaak van het erf geschopt met als gevolg dat een paar mensen van de KP in Duitse uniformen een paar dagen later bij die boer eten gingen vorderen waarbij de boer soms onder de tafel zat van angst ze vorderde ook wel een hele koe die dan werd geslacht bij een andere (bevriende ) boer zo hadden ze weer vlees genoeg. De boeren die de onderduikers wilde helpen werden natuurlijk goed met rust gelaten.

Op een keer kwamen ze bij een boer eten vragen en die zij dat ze moesten gaan zitten en even later kwam hij met een stapel boterhammen met spek aanzetten, wat een aardige boer maar Willem en Willem hadden eigelijk helemaal niet zo’n honger maar moesten natuurlijk hun bordje lekker leeg eten wat wil nu het geval bij de volgende boer hetzelfde verhaal het gevolg was dat ze harstikken ziek thuis kwamen maar wel twee goeie boeren ontdekt waar een paar onderduikers terechtkonden.

Willem had een schuilplaats boven aan de trap alwaar ook munitie en verschillend stenguns werden bewaard er bleef dus niet veel ruimte over. Op een keer moest Willem zijn “hok” in vanwege een razzia, op het hok lag een kleedje en er stond een grote vaas op ter camouflage, als het gevaar was geweken moest mijn moeder de vaas weg halen en Willem er uit laten maar ze stond buiten met de buurvrouw de Duisters na te kijken en had Willem vergeten en die kreeg het zo benauwd dat hij met geweld het luik heeft opgetild met als gevolg dat de hele plant de trap af donderde, ik heb toen een paar hele nieuwe woorden geleerd.

Ze hadden opdracht gekregen een munitieboot tot stilstaand te brengen bij het Kraaiennest sluisje tussen Maarssen en Breukelen er kwam een persoon in Duits uniform vanuit Breukelen over het Zandpad aangefietst en die werd natuurlijk onder vuur genomen de persoon dook de berm in en lag verschrikkelijk hard te vloeken in het Nederlands het bleek iemand van het verzet uit Breukelen die een boodschap kwam overbrengen. De overval op de minutieboot is overgens mislukt er is nog wel geschoten van weerskanten en twee Duisters omgekomen maar de boot is doorgavaren.

Het verhaal van de munitie en nog andere belevenissen worden ook beschreven in de Geschiedenis van Maarssen: klik hier.

Bronnen:
– John Boot (zoon van Willem)
– De VAR (Vecht Amstel en Rijnstreek), omstreeks 1988

Bewaarnummer: 22020701